top of page

Οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία στις  εξετάσεις

Οδηγιές για το απλό CHECK UP

       Για το απλό check up ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός  10-12 ώρες πριν την αιμοληψία. Το προηγούμενο βράδυ επιτρέπετε να φάει ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά, χωρίς να  καταναλώσει  οινοπνευματώδη .Το πρωινό της αιμοληψίας επιτρέπεται μόνο η λήψη νερού, ενώ το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα.

Οδηγιές για εξετάσεις ούρων

Για την γενική ούρων κατά προτίμηση, καλύτερο δείγμα είναι τα πρώτα πρωινά ούρα,

αλλά και ένα τυχαίο δείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.Για την καλλιέργεια ούρων το πρώτο πρωινό δείγμα θεωρείται το πλέον κατάλληλο, επειδή έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση καθώς τα ούρα παραμένουν ολη την διάρκεια της νύχτας στην κύστη.

Πριν τη συλλογή, επιβάλλεται το πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.Σκουπίζετε με καθαρή (φρεσκοσιδερομένη) πετσέτα. Κατόπιν αφήνετε λίγα ούρα στην αρχή  και συλλέγετε το μεσαίο ρεύμα ούρων κατευθείαν σε ειδικό αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη.Προσοχή μην μολύνετε τον αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη εσωτερικά με τα χέρια σας ή αφήσετε το καπάκι ανοιχτό για πολλή ωρα.

Μόλις τελείωσει η συλλογή των ούρων κλείνετε το καπάκι σφιχτά και το παραδίδετε στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται σε δροσερό μέρος μέχρι να παραδοθούν στο εργαστήριο το συντομότερο.

Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας (τουλάχιστον να έχουν μεσολαβήσει 5 μέρες απο τη λήψη αντιβίωσης). Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού θα πρέπει να ενημερώνεται το προσωπικό του εργαστηρίου.

Οδηγιές για εξετάσεις ούρων 24ώρου

Για την συλλογή ούρων 24ώρου, η διαδικασία είναι απλή.

Ξεκινάτε π.χ το πρωί στις 8:00, η πρώτη πρωινή ούρηση δε συλλέγεται, τα πετάτε. Τη δεύτερη ούρηση καθώς και όλες τις υπόλοιπες θα τις συλλέξετε σε ειδικό δοχείο συλλογής ούρων 24ώρου που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Συλλέγετε μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης μέρας την ίδια ώρα που ξεκνήσατε π.χ στις 8:00.  Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε και δεύτερο ειδικό δοχείο. Προσοχή αν παραλείψετε καμία ούρηση μεσα στο 24ώρο θα πρέπει η συλλογή να διακοπεί και να αρχίσει καινούργια. Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

Για την μέτρηση Κατεχολαμίνων ούρων 24ώρου απαιτείται συλλογή ούρων 24ώρου.

48-72 ώρες πριν απο την συλλογή ούρων 24ώρου και κατά τη διάρκεια θα πρέπει να αποφεύγονται οι παρακάτω τροφές :

 • Καφές,Κακάο,Σοκολάτα,Τσάι  

 • Χυμοί ,Πορτοκαλάδες, αναψυκτικά εμφιαλωμένα, Coca Cola, κονσέρβες

 • Σάλτσες, Μπαχαρικά, Ζελέ, Πηχτή

 • Τυριά

 • Γλυκά, Κρέμα καραμελέ, Παγωτά, Βανίλια

 •  Avocado ,Ανανάς, Μπανάνες, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Λεμόνια, Κίτρα

 • Οινοπνευματώδη ποτά, Ξηροί καρποί, Κάπνισμα

 • Επίσης μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε (μόνο όμως ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό) κάποια φάρμακα :Ασπιρίνη,Αντιυπερτασικά σκευάσματα,Ντοπαμίνη,Φαινοθειαζίδες,Διαμίνες,α και β Αναστολείς,Βιταμίνη Β.

Η  μέτρησή  των κατεχολαμίνων (Αδρεναλίνη ή Επινεφρίνη, Νοραδρεναλίνη ή Νορεπινεφρίνη και Ντοπαμίνη) χρησιμοποιείται,μεταξύ των  άλλων,  για  να  βοηθήσει  στη  διάγνωση  όγκων  που  εκκρίνουν
Kατεχολαμίνες, όπως το φαιοχρωμοκύττωμα.

Για την μέτρηση VMA ούρων 24ώρου απαιτείται συλλογή ούρων 24ώρου.

48-72 ώρες πριν απο την συλλογή ούρων 24ώρου και κατά τη διάρκεια θα πρέπει να αποφεύγονται οι παρακάτω τροφές :

 • Καφές,Κακάο,Σοκολάτα,Τσάι  

 • Μπανάνες,Εσπεριδοειδή 

 • Οινοπνευματώδη ποτά, Ξηροί καρποί, Βανίλια

 • Η αποφυγή Καπνίσματος ,έντονης σωματικής άθλησης και stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής

 • Επίσης μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε (μόνο όμως ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό) κάποια φάρμακα :α – Μεθυλ ντοπα, Levodopa, Carbidopa, Ρεζερπίνη, Πυριδοξίνη, Ασπιρίνη, Amoxil

Η μέτρηση του Βανιλλυλμανδελικού Οξέος (VMA) βοηθά στην διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με όγκους που εκκρίνουν κατεχολαμίνες.

Για την μέτρηση Υδροξυπρολίνη Ούρων 24ώρου απαιτείται συλλογή ούρων 24ώρου.

48-72 ώρες πριν απο την συλλογή ούρων 24ώρου και κατά τη διάρκεια θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που περιέχουν κολλαγόνο :

 •  Kρέας και γενικότερα προϊόντα κρέατος (αλλαντικά, κρεατόσουπα κλπ)

 •  Πουλερικά (σούπες),Ψάρι (σούπες)

 •  Γλυκά,Πουτίγκα,Παγωτά,Καραμέλες

 •  Προϊόντα που περιέχουν ζελατίνη

 • Επίσης μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε (μόνο όμως ύστερα από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό) κάποια φάρμακα ::α – Μεθυλ ντοπα, Levodopa, Carbidopa, Ρεζερπίνη, Πυριδοξίνη, Ασπιρίνη, Amoxil

Η μέτρηση της υδροξυπρολίνης ούρων 24ώρου προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το κολλαγόνο, αντανακλώντας την ταχύτητα καταβολισμού του .Αυτό την καθιστά μια καλή εξέταση για την παρακολουθησή ασθενών με νοσο του Paget

Οδηγιές για έλεγχο της πηκτικότητας

        Το Sintrom® σας προστατεύει από την πιθανότητα σχηματισμού θρομβώσεων στο αίμα σας.Προσέξετε να ακολουθείτε την δοσολογία όπως ακριβώς σας την έχει πει ο ιατρός σας και να ελέγχετε περιοδικά τον χρόνο προθρομβίνης (I.N.R). Αρχικά πρέπει να γίνεται κάθε 5-7 ημέρες και όταν σταθεροποιηθεί η αντιπηκτική αγωγή, κάθε μήνα. Προσοχή: Η μέτρηση του INR  δε χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της δοσολογίας των νέων αντιπηκτικών φαρμάκων (Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®).

Η δόση του Sintrom εξατομικεύεται από τοn θεράποντα γιατρό σας ανάλογα με το χρόνο πήξης του αίματος, όπως καθορίζεται από τον χρόνο προθρομβίνης INR, που πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το INR είναι μια εξέταση του αίματος που δείχνει πόσο «αραιό» είναι το αίμα. Τα αντιπηκτικά αραιώνουν το αίμα και έτσι μειώνουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν θρόμβοι του αίματος.

Το INR των ανθρώπων που δεν παίρνουν Sintrom είναι περίπου 1,0 .

Όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να έχουν τιμές I.N.R. στο εύρος 2.0 - 3.0 για μία ικανοποιητική προστασία. Σε ορισμένους που έχουν αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων  το I.N.R. μπορεί να είναι επιθυμητό σε τιμές 2.5 - 3.5.Ο ιατρός σας χρησιμοποιεί το I.N.R. για να ρυθμίσει αυστηρά την δοσολογία του φαρμάκου και να πετύχει τον επιθυμητό χρόνο προθρομβίνης (I.N.R.) Ο λόγος είναι γιατί :

- παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης –(υψηλότερο I.N.R. από το επιθυμητό ) σημαίνει ότι το αίμα σας χρειάζεται παρατεταμένο χρόνο αιμόστασης, με ανεπιθύμητη παρενέργεια την πιθανή αιμορραγία σε τυχόν ατύχημα. Πρέπει να ενημερώνεται ο ιατρός σε κάθε περίπτωση εμφάνισης αιμορραγίας στο σώμα, στο δέρμα (μελανιές), στη μύτη, στα ούλα, στα ούρα, στο έντερο κτλ.

- σύντομος χρόνος προθρομβίνης –(μικρότερο I.N.R. από το επιθυμητό), σημαίνει ανεπαρκής - περιορισμένη κάλυψη της προστατευτικής δράσης του φαρμάκου και κατα συνέπεια αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΣΤΑΘΕΡΗ

Η βιταμίνη Κ βοηθά την πήξη του αίματος. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ (κυρίως τα ‘πράσινα’ τρόφιμα), μπορεί να επηρεασθεί σημαντικά η δράση των αντιπηκτικών .Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τις τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ,χρειάζεται όμως να κρατάμε την ποσότητα των αυτών των τροφών σταθερή μέρα με την ημέρα.Εάν αλλάξουμε την διατροφή μας σημαντικά για οποιοδήποτε λόγο, ενημερώστε άμεσα τον ιατρό σας και προβείτε άμεσα σε επανέλεγχο του I.N.R.

 Οι ακόλουθες τροφές έχουν ποσότητες βιταμίνης Κ, και θα πρέπει η συνολική ποσότητα που καταναλώσουμε σε αυτές να είναι σταθερή κάθε μέρα :

1)Tα φυλλώδη πράσινα λαχανικά που έχουν βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα όπως :

-το σπανάκι - τα σέσκουλα - το λάχανο - τα γογγύλια - τα αντίδια - το κουνουπίδι  - το μπρόκολο  - το μαρούλι -τα βλίτα- τα λάχανα Βρυξελλών - τα σπαράγγια - το σέλινο - τα φύλλα του  παντζαριού  - τα πράσινα φασολάκια

2)Από τα βότανα την περιέχουν:
-το πράσινο τσάι - το κάρδαμο - η ματζουράνα - το θυμάρι - η ρίγανη - ο μαϊντανός - ο βασιλικός. Τα αποξηραμένα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα.

3)από τα φρούτα βιταμίνη Κ περιέχουν:

-τα δαμάσκηνα - το αβοκάντο - τα ακτινίδια - οι φράουλες - τα βατόμουρα

4)σε φυτικά έλαια όπως

-το ελαιόλαδο - το σογιέλαιο

5)τα περισσότερα αναποφλοίωτα δημητριακά όπως

-η βρώμη - η σίκαλη - ο φλοιός σιταριού  - τα ρεβίθια

6)Τη βιταμίνη Κ περιέχουν επίσης:

-το συκώτι μοσχαριού και χοιρινού  - τα γαλακτοκομικά - τα αυγά (κρόκος)

7)Το αλκοόλ απαγορεύεται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, γιατί μπορεί να επηρεάσει το χρόνο προθρομβίνης.

8)Το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται γενικότερα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

•  Πάρτε το Sintrom την ίδια ώρα κάθε ημέρα.Το Sintrom το παίρνουμε μια φορά το 24ωρο, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε φορά. Καλύτερα είναι να παίρνουμε το Sintrom το απόγευμα-βράδυ (με ή χωρίς φαγητό δεν έχει σημασία). Ο λόγος είναι ότι ελέγχουμε το INR το πρωί και μέχρι το μεσημέρι προλαβαίνουν να βγούνε τα αποτελέσματα, και έτσι όταν ρωτήσουμε τον γιατρό για την μελλοντική δοσολογία μπορούμε να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε από το απόγευμα-βράδυ της ίδιας ημέρας.

•  Εάν χάσετε μία δόση, πάρετε την επόμενη ημέρα και ώρα κανονικά την δόση σας. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

•  Μετράτε τον χρόνο προθρομβίνης περιοδικά και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν η δόση είναι σωστή.Η δοσολογία του Sintrom δεν είναι σταθερή.

•  Αναφέρεται στο γιατρό σας την οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή παίρνετε όπως ασπιρίνη (κατά κανόνα απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων δισκίων που την περιέχουν από τον ασθενή χωρίς ιατρική οδηγία) , συμπληρώματα διατροφής ,μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, βιταμίνες και αντιβιώσεις .

•  Μην επιχειρήσετε να αλλάξετε το βάρος σας με δίαιτα χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Οδηγιές για σπερμοδιάγραμμα

 • Πρίν την εξέταση πρέπει να απέχετε απο εκσπερμάτιση για 2-5ημέρες (ιδανικά 3 με 4 ημέρες). Μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα αποχής, επηρεάζει το αποτέλεσμα της εξέτασης .Η λήψη του δείγματος γίνεται ΜΟΝΟ δια του αυνανισμού .Απαγορεύεται βοήθεια από τη σύντροφο, με οποιαδήποτε επαφή με το στόμα ή τον κόλπο. Απαγορεύεται επίσης η χρήση κρέμας ή λιπαντικού .Απαγορεύεται να  χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό. Τα προφυλακτικά περιέχουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για τα σπερματοζωάρια.

 • Συλλέξτε ολόκληρη την ποσότητα του σπέρματος μέσα στον ειδικό αποστειρωμένο συλλέκτη .Αν  δεν καταφέρετε να συλλέξετε ολόκληρη την ποσότητα του σπέρματος, επηρεάζεται το αποτέλεσμα της εξέτασης . Οι πρώτες σταγόνες περιέχουν το μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων και οι τελευταίες σταγόνες περιέχουν σημαντικές ουσίες για τη σωστή μέτρηση άλλων παραμέτρων του σπέρματος, όπως η γλοιότητα, το pH κ.ά.

 • Για τη μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο, κρατήστε το δείγμα κοντά στο σώμα σας (το δείγμα πρέπει να διατηρείται ιδανικά στους 24 με 37 βαθμούς Κελσίου για την αποφυγή μεγάλων αλλαγών στη θερμοκρασία σε σχέση με τις περιβαντολογικές συνθήκες για να μην επηρεάσουν τα σπερματοζωάρια), κατά προτίμηση μέσα από τα ρούχα σας .Ο χρόνος μεταφοράς στο εργαστήριο δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μισή ώρα απο την στιγμή της συλλογής.

Οδηγιές για καλλιέργεια κολπικού υγρού (ΚΚΥ)

Αν η λήψη της ΚΚΥ γίνει πρωϊνη ώρα. Πλύσιμο το προηγούμενο βράδυ, με  σαπούνι και ξέπλυμα με αφθονό νερό.

Αν η λήψη της ΚΚΥ γίνει απογευματινή ώρα. Πλύσιμο το πρωι της ίδιας μέρας, με  σαπούνι και ξέπλυμα με αφθονό νερό.

Συνιστάται η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής 2 μέρες πριν την εξέταση και η χρήση κολπικών υποθέτων ή αλοιφών.Η καλλιέργεια κολπικού θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας (τουλάχιστον να έχουν μεσολαβήσει 5 μέρες απο τη λήψη αντιβίωσης). Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού θα πρέπει να ενημερώνεται το προσωπικό του εργαστηρίου.

Για εξετάσεις που δεν αναφέρονται στις γενικές οδηγίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις

bottom of page