Τμήματα - Εξετάσεις
Κυτταρομετρίας Ροής και Μοριακής Βιολογίας
Η χρήση των μεθόδων της μοριακής βιολογίας στην σύγχρονη ιατρική συνέβαλε στην δημιουργία ενός νέου κλάδου,αυτού της Μοριακής Ιατρικής.Οι μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις, χαρακτηρίζονται από υψηλή ευαισθησία και βαθμό επακριβούς προσδιορισμού (ειδικότητα) σε σχέση με άλλες υπάρχουσες μεθοδολογίες.
Εργαστηριακή προσέγγιση της οστεοπόρωσης
Οστεοπόρωση (πορώδες οστούν) είναι μια προοδευτική διαταραχή που οδηγεί στην αλλαγή της αρχικής «αρχιτεκτονικής» των οστών. Συνήθως παρατηρείται αραίωση στην πυκνότητα, καθώς και μία «πορώδης» σύσταση, σαν σφουγγάρι, στα οστά. Η κατάσταση αυτή τα οδηγεί να έχουν μειωμένη αντοχή και ευελιξία στις καθημερινές κινήσεις που πραγματοποιούν, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθραστα και έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να πάθουν κάποιο κάταγμα.
Πηκτικότητας και Θρομβοφιλίας
Ο όρος Θρομβοφιλία χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αυξημένη τάση ή προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει θρόμβωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν θρομβοφιλία μπορεί να μην εμφανίσουν ποτέ θρόμβωση. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι που δεν είναι θρομβοφιλικοί μπορεί να εμφανίσουν θρόμβωση.Η θρομβοφιλία μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς ή άλλους επίκτητους παράγοντες. Μπορεί ακόμη να είναι και συνδυασμός της κληρονομικότητας και των στοιχείων αυτών.
Έλεγχος Θυρεοειδούς
Ο έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα αποτελείται από ένα σύνολο εξετάσεων ώστε να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του μεταβολισμού των θυρεοειδικών ορμονών. Περιλαμβάνει τον έλεγχο της κεντρικής ρύθμισης αλλά και δράσης του θυρεοειδούς αδένα, της παραγωγής και της έκκρισης των θυρεοειδικών ορμονών, της περιφερειακής μετατροπής των θυρεοειδικών ορμονών και επιπλέον τον έλεγχο της αυτοανοσίας έναντι του θυρεοειδούς.
Έλεγχος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι οι λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα μέσα από σωματικά υγρά όπως το αίμα, το σάλιο, το σπέρμα και τα κολπικά υγρά. Μερικά ΣΜΝ είναι δυνατό να μεταδοθούν και μέσω της χρήσης μολυσμένων βελονών, μετάγγιση αίματος, καθώς και από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Λιπιδαιμικός Έλεγχος
Η καρδιαγγειακή νόσος οφειλόμενη σε αθηρωμάτωση είναι η κύρια αιτία θνητότητας παγκοσμίως.
Οι διαταραχές των λιπιδίων αποτελούν μείζονα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση μειώνουν σημαντικά την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα.
Ηπατικός Έλεγχος
Το συκώτι (ήπαρ) είναι το μεγαλύτερο όργανο μέσα στο σώμα, ζυγίζει γύρω στο 1,5 κιλό και εκτελεί πολλές λειτουργίες. Βοηθά στη διαδικασία της πέψης, στην αποθήκευση ενέργειας, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην παραγωγή πρωτεϊνών. Μπορεί ακόμη να αναγεννηθεί εντελώς μέσα σε μερικές εβδομάδες, αν ένα τμήμα του αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Όμως δεν είναι ένα άφθαρτο.
Έλεγχος Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic Ovary Syndrome – PCOS) είναι γυναικολογική ενδοκρινολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερανδρογοναιμία(αύξηση των ανδρικών ορμονών), ωοθηκική δυσλειτουργία (ανωορρηξία και ακανόνιστο κύκλο) και ωοθήκες πολυκυστικής μορφολογίας.